Kalça protezi ameliyatı sonrasında hastalar kısa sürede ayağa kaldırılmalıdır. Bunun nedeni uygulanan protezin kemik doku ile kolayca kaynaması ve vücudun ödem tutmasını engellemektir. Kalça protezi ameliyatı sonrasında hastanın kontrollü bir şekilde hareket etmesi kilo kontrolü açısından da büyük önem taşımaktadır.
Kalça protezi ameliyatı sonrasında protezin kemik doku ile kaynamaması nadir olsa da görülebilmektedir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat ile protezin çıkarılması işlemi uygulanmaktadır.
Günümüz teknolojisi ile geliştirilen diz protezlerinin ömrü yaklaşık 25 yıl kadardır. Ömrünü dolduran protezlerin cerrahi işlemler çıkarılması ve yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle diz protezi genellikle ileri yaşlardaki hastalarda uygulanmaktadır.
Diz protezi ameliyatı öncesinde ayrıntılı bir muayene süreci yaşanmaktadır. Bu süreçte hastanın vücudunda herhangi bir enfeksiyon tespit edilmesi durumunda öncelikle bu enfeskyionun vücutta atılması için gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu nedenle diz protezi ameliyatı öncesinde ağız ve diş kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
Menisküs onarımında iyileşme süreci uygulanacak işleme göre değişkenlik göstermektedir. Bu noktada yırtık parçasının çıkarılması işlemi sonrasında iyileşme süresini 2 ila 3 hafta olarak tanımlayabiliriz. Menisküs dikişi sonrası iyileşme süresi ise 3 ayı bulmaktadır.
Menisküs yırtıklarının onarımı gerçekleştirilmediği zaman ağrı hissi giderek şiddetlenmektedir. Bununla birlikte kıkırdak aşınması ve kireçlenme problemlerine de yol açabilmektedir. Bu nedenle menisküs onarımı çoğu hastada uygulanmaktadır.
Omuz sıkışma sendromunun sık görüldüğü kişiler; kollarını sürekli aynı hareket için kullanan, yük taşımayı gerektiren işlerde çalışmakta olanladır. Bu nedenle omuz sıkışması genellikle ev hanımlarında ve tenis sporcularında rastlanan ortopedik bir problem olarak tanımlanmaktadır.
Omuz ekleminin travmatik olaylar ya da bağ gevşekliği problemi ile açığa çıkan omuz çıkıkları günlük yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Omuz çıkığı probleminde eğer problem tekrarlıyor ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Omuz artroskopisi omuz eklem hastalıklarında hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilmektedir;
– Omuz sıkışması
– Rotator manşet yırtığı
– Labrum yırtılması
– Kapsül esnemesi
– Artrit
Kalça protezi günümüzde genellikle 65 yaş üstü hastalarda uygulanmaktadır. Bunun sebebi protezin ömrünün 20 ila 25 yıl olmasıdır. Bunun sebebi protezin ömrünün 20 ila 25 yıl olmasıdır. Bu süreç sonrasında protezin değiştirilmesi amacı ile bir ameliyata daha ihtiyaç duyulmaktadır. İleri yaşta uygulanması gerekliliğinin yanı sıra genç yaştaki hastalarda da özellikle kalça çıkığı durumlarında kalça protezi ameliyatına başvurulabilmektedir.