Kalça Protezi Ameliyatı

Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi ameliyatı, kalça eklem kıkırdağı ileri derecede deforme olmuş hastalarda hareket kabiliyetini arttırma ve hastanın ağrılarını dindirmek amacıyla yapılan bir operasyondur. Doğuştan kalça çıkıklığı, kalça ekleminin travma nedeniyle hasar görmesi nedeniyle kalça eklemi deforme/ dejere olmuş olabilir. Kalça protezi ameliyatlarında hasar görmüş eklem, metalik yapay eklem ile değiştirilir.kalça protezi ameliyatı

Kalça Protezi Kimlere Yapılır?
Kalça protezi ameliyatı kalça eklemi deformasyona uğramış, cerrahi dışı (ilaç kullanımı, fizik tedavi vd.) tedavilerden fayda göremeyen hastalara yapılır. primer olarak dejeneratif kalça osteoartriti olan hastalara yapılsa da, femur boyun kırıklarında da yaşlı ancak aktif hastalarda da kalça artroplastisi yapılabilmektedir.

Kalça Protez Ameliyatı Aşamaları
Kalça protezi ameliyatına hazırlık aşamasında hastaya gerekli test ve tetkikler yapılır. Hastanın vücudunda enfeksiyon varlığı olması durumunda öncelikle enfeksiyon tedavi edilmelidir. Bununla birlikte hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların kullanımının kontrol altına alınması ya da kontrollü şekilde bıraktırılması sağlanır. Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar ortalama bir hafta içerisinde taburcu edilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların günlük yaşamlarına dönebilmeleri için ortalama 4-8 haftalık bir süreç gerekir. Bu süreçte hastaların doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanması, rutin kontrolleri aksatmaması önemlidir. Bununla birlikte fizik tedavi hareketlerinin uygulanması hastaların iyileşme süreci açısından önemlidir. Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların beslenme düzenlerine dikkat etmesi de önemlidir.

Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kalça protezi ameliyatı ortalama 2-4 saat sürer.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar
Kalça protezi ameliyatı sonrası erken dönemde derin ven trombozu ve erken enfeksiyon oluşması riski bulunur. Derin ven trombozu gelişimi riskini en aza indirmek için hastaya ameliyat sonrası dönemde medikal profilaksi başlanmaktadır. Ameliyat sonrasında, erken mobilizasyon ve mümkün olduğunca hareketli olması, emboli çorabı kullanılması istenmektedir. Ameliyat sonrası enfeksiyon gelişimi için ise profilaktik antibiyotik tedavisi başlanmakta ve 24-48 saate tamamlanmaktadır. Protez ameliyatlarında karşılaşılabilen diğer komplikasyonlar ise protezin gevşemesi, kalça ekleminde çıkığı, geç enfeksiyon olarak söylenebilir.